I slutet av oktober 2015 blev vi fotade för tidningen Bättre Stadsdel, resultatet ser ni på länken nedan

http://www.battrestadsdel.se/hagersten-liljeholmen/liljeholmen/var-finns-hagerstens-harligaste-hund/

_____________________________________________________________________________________

I december 2013 fick Bodil en artikel publicerad i den veterinärmedicinska tidskriften "Om hund & katt", läs gärna hennes text om Omplaceringshundar genom att klicka på texten nedan.

Artikel i Om hund & katt

Om hund & katt nr 4 2013

Om länken inte fungerar finns artikeln att läsa i dokumenten nedan (klicka för förstoring)

Artikel sid 1  Artikel bild 2  Artikel bild 3  Artikel bild 4  Artikel bild 5

_____________________________________________________________________________________

Den 1 juli 2014 publicerades en artikel om Hägerstens Hundcenter i taltidningen "På tal om Stockholm".

Ett jättetrevligt reportage om hur det fungerar på ett hunddagis. Lyssna här genom att klicka på texten nedan.

Artikel i På tal om Stockholm

_________________________________________________________________________________________________________________

Söndagen den 9 mars 2014 publicerades ett reportage om Hägerstens Hundcenter i Södermalmsnytt där hunddagis jämförs med barndagis. Texten och en av bilderna har vi klippt in nedan men länken till reportaget med fler bilder når du genom att klicka på texten nedan.

Artikel i Södermalmsnytt

Möte mellan likar

Möte mellan likar. Marielle Westman från Hägerstens Hundcenter är ute och rastar hundarna – och möter en förskola ute på promenad. Likheterna mellan de två verksamheterna är fler än vad man kan tro.Foto: Linda Gren

Dagis som dagis… eller?

Maja, Billie, Harry och Sally
är några av Stockholms alla dagisbar…n…ej…hundar.
Likheterna mellan stans hunddagis och livet på förskolan är många.

Stans hundägare ställer höga krav på sina hunddagis. Så höga att verksamheten mer och mer liknar förskolevärlden. Hundarna på Hägerstens Hundcenter har en egen korg med porträttbild där hundägarna kan förvara hundens eget halsband, koppel och eventuella täcken. Och i julas fick alla hundar en reflexväst i julklapp.

– Reflexvästar är en grej som vi faktiskt fått från barndagis. Vi tyckte det var en kul grej och praktiskt. Det är bra att man ser vilket dagis hunden tillhör, säger Bodil Olsson, som tillsammans med föreståndaren Marielle Westman äger och driver Hägerstens Hundcenter.

Hundarna är inne på sina rum och vilar innan det är dags att gå ut på förmiddagspromenaden. Ibland hör man någon som gnyr till men annars är det lugnt och tyst. Reglerna följs – inget spring eller bus inomhus är tillåtet, för att undvika stress.

Lugna hundar

Bodil Olsson och Marielle Westman ser vissa likheter mellan hunddagis och ett vanligt dagis för barn.

– Hundägare tycker ofta det är mysigt med likheter mellan hund- och barndagis så de flesta likheter är skapade enbart för hundägarnas skull, säger Bodil Olsson, dagisföreståndare.

Hussarna och mattarna är till exempel alltid så förvånade över att hundarna kan vara lugna på dagis när de är så busiga hemma.

– Det beror på att vi har väldigt tydliga regler och rutiner.  Hundarna vet att det inte behöver ta en konflikt här, det är personalens ansvar att ingen hund blir trängd eller mår dåligt, säger Marielle Westman.

Rutinerna hjälper även till för att upptäcka mobbning som även förekommer bland hundar. Personalen håller koll så ingen härskar över vattenskålen eller förföljer någon i rastgården. Men det försöker också att inte förmänskliga hundarna.

– Vi tycker att det är viktigt att tänka på att en hund är en hund. Det är något vi pratar mycket om med våra kunder, säger Bodil Olsson.

Det är tydligt att de brinner för att förbättra ryktet kring hunddagis. Bland annat är man noga med att all personal ska vara utbildad.

– Länsstyrelsen har satt som krav att den som driver hunddagis ska ha relevant hundutbildning, men för att jobba på ett hunddagis behöver man endast vara kunnig och det tycker vi är lite vagt. Vi har därför bestämt att all vår personal ska vara utbildad inom hund, säger Bodil Olsson.

Fler likheter:

 

Hundkorgar:
I hallen finns korgar med hundarnas porträttbilder med personliga grejer som koppel och kläder.

Bajstavla:
Vissa hundar bajsar bara morgon och kväll. Men för hundarna som är dagisbajsare finns det en tavla där ägarna kan se om hunden har bajsat och hur många gånger.

Avdelningar:
Hundarna är indelade i fem grupper som är skapade efter ras, individ, ålder, kön och storlek. Alla fem rum, där de hänger, är inredda med soffor och kuddar. Varje rum har en leksakslåda med olika hundleksaker och mjukisdjur.

Lunch:
Efter lek på förmiddagspromenaden blir det lunch. En personal sitter alltid med för att se till att de äter upp och inte tar varandras mat.

Trimbord:
Hundarna blir ompysslade i ett speciellt rum, som liknar förskolans skötrum. Kloklippning, bad och frisering är några av behandlingarna som erbjuds.

Födelsedagsfirande:
I hallen hänger en kalender med alla hundarnas födelsedagar inskrivna. Ibland tar hussarna och mattarna med godis som de bjuder de andra hundarna på.

Veckobrev:
Hunddagiset har startat en egen facebook-grupp där de lägger upp bilder och filmsnuttar från dagens promenader eller aktiviteter.

Inskolning:
Första dagen är hunden på plats ett par timmar. Sedan ökar antalet timmar dag för dag beroende på hur hunden reagerar på den nya miljön. Det tar ungefär 1-2 veckor innan hunden kan gå hela dagar.

Hämtning och lämning:
Hundarna hämtas och lämnas i hallen på hunddagiset. Vid inskolningen kan vissa hundar blir lite oroliga vid lämning. För att inte göra det till något laddat har personalen några knep: avdramatisera och gör avlämningen snabbt och locka med lite godis. Om hunden blir orolig kan man även prova att möta upp hundägaren utanför dagis.