En dag på dagis

Klockan är 6.45 när dagisfröken kommer till jobbet. Då tänder hon upp på dagis, ställer in vatten i alla hundrum och sätter på lugn musik. 

Kl 7.00 låses dörren upp och de mest morgonpigga hundarna och deras ägare anländer. Alla hundar hittar själva till sina rum, vissa springer direkt in till kompisarna medan andra tar ett litet ärevarv för att se om det kan finnas en tappad godis på golvet innan de springer in till polarna.

Mellan kl 7 och 9 droppar alla hundar in. Fröken byter några ord med varje hundägare, någon kanske informerar om att deras hund hämtas av hundvakt, någon annan kanske ska börja löpa, en tredje vill boka in en klipptid, en privatlektion eller ett pyamasparty, eller så kanske man bara vill småprata ett par minuter. Under tiden som fröken tar emot hundar bockar hon av de hundar som kommit till dagis på närvarolistan, lyssnar av telefonsvararen, förbereder lunch till de hundar som äter på dagis, brottas med tvättmaskinen och myser med hundar.

De flesta hundar vilar den här tiden men någon kanske pysslar med en leksak från leksakslådan.


Kl 9.00 låser fröken dörren och börjar förbereda dagens långpromenader. Resten av personalen anländer och alla hundar börjar kopplas. Alla hundar har ett eget dagiskoppel och dagishalsband med en namnlapp på. Frusna hundar får på sig sina täcken och personalen laddar med bajspåsar och hundgodis i magväskorna.

Mellan kl 9 och 11.30 är det sedan dags för långpromenader! Varje dag går långpromenaden åt olika håll, vissa dagar blir det rastgård för att hundarna ska få busa av sig ordentligt. Långpromenadens längd varierar mellan 1-2 timmar. De hundar som av olika anledningar inte går med på de längsta promenaderna går en kortare runda i lugnare tempo.

De dagar det är nordanvind eller ösregn blir promenaderna lite kortare men dessa dagar gör vi istället mer aktiviteter inomhus. 

När promenaderna är avklarade är det lunchdags för både folk och fä och alla vattenskålar fylls på med nytt vatten. När matskålarna är diskade beger alla fröknar sig ut i dagis för att antingen jobba på sitt gedigna veckostädschema eller lägga sig i en soffa och mysa i en stor hockeyhög av hundar. Då är dagis helt knäpptyst, bortsett från en och annan snarkning...!

Vissa dagar aktiveras de hundar som tycker det är roligt inomhus med enklare vardagslydnadsövningar, hundspel eller klickerträning, något som de flesta hundar uppskattar väldigt mycket.

Kl 14.00 är det dags för eftermiddagspromenaden som är en kortare kissrunda i någon av parkerna i närheten av dagis. Därefter byts vattnet i vattenskålarna ytterligare en gång och sedan är det dags för städning av lokalen.

Golvet dammsugs och våttorkas noga dagligen. Varje vecka våttorkas även alla boxväggar, leksakslådor, bäddar, korgar, soffor och fåtöljer. Tvättmaskinen och torktumlaren går varm och alla fröknar putsar och fejar. 

Kl 15.00 låses dagisdörren upp och hundarna droppar en efter en av hemåt med sina ägare. Dagisfröken byter några ord med alla hundägare, berättar hur dagen varit och om det hänt något speciellt.

Kl 18.00 stänger dagis och fröken låser dörren. När alla vattenskålar är diskade och alla hundrum bäddade släcker fröken ner dagis och beger sig hemåt med sina egna små troll, för att fortsätta kvällen på hemmaplan med hundträning och annat skoj!

Winnie svartvitt