Pälsgrupper 

Det finns massor av pälsgrupper eller pälstyper. I stora drag beskriver de olika grupperna hur en päls är uppbyggd, hur den fungerar och hur den ska skötas. Här förklarar jag övergripande om de vanligaste pälsgrupperna 

Strävhårig päls med inget till riklig underull - sträva täckhår som är hårda med lite till riklig underull. Jack russell, Dvärgschnauzer m.fl. hör till den här gruppen. Den här pälsen behöver kammas igenom några gånger i veckan, kammas ur på underull och trimmas några gånger per år. 

Dubbelpälsad - långa mjuka täckhår med lång underull. Bichon havanais, Shih tzu m.fl. hör till den här gruppen. Den här pälsen behöver borstas igenom några gånger i veckan för att inte bli tovig. Pälsen växer sig lång i ansiktet och på ben och behöver därför ansas tämligen ofta. Behöver ofta klippas flera gånger per år. 

Enkelpälsad - långa mjuka täckhår utan underull. Yorkshireterrier, Malteser m.fl. hör till den här gruppen. Den här pälsen behöver borstas igenom någon gång i veckan för att undvika tovor. Pälsen växer sig lång i ansiktet och på ben och behöver därför ansas tämligen ofta. Behöver ofta klippas flera gånger per år. 

Krullig&lockig - krullig eller lockig päls. Pudel, Bichon frise m.fl. hör till den här gruppen. Den här pälsen behöver gärna borstas varje dag och badas ca var tredje månad för att undvika tovor. Pälsen växer sig lång i ansiktet och på ben och behöver ansas och klippas ofta. En pudels päls växer 1cm per månad. 

Kombinationspälsad och stritthår - långa täckhår med kortare eller krusigare underull. Papillon, Pomeranian m.fl. hör till den här gruppen. Den här pälsen behöver bara borstas någon gång i veckan men man behöver kamma ur underull regelbundet och vid fällning. Pälsen är kort i ansiktet och på framsida ben och behöver ingen egentlig klippning eller frisyr utan går till frisören för att bli hygienklippt, få en sport- och vinterfrisyr eller bli badad och ullkammad..