Skillnad mellan klippning och trimning

Till skillnad från en släthårig hund har en strävhårig hund hårda hårstrån som inte släpper av sig själva från hårsäckarna. Den strävhåriga pälsen är väldigt praktisk då den stöter ifrån sig smuts och väta och skyddar mot både kyla och värme. Klipper man i en strävhårig päls så förlorar pälsen sin funktion och den blir matt, mjuk, lockig och tappar färg. Istället för att klippa trimmar man därför strävhåriga hundar,  vilket betyder att man rycker/plockar bort det långa, sträva täckhåret. Under täckhåret finns ett kortare, fräscht lager av strävt täckhår. Har hunden inte trimmats på länge kommer täckhåren vara såpass långa när man plockat bort dem att det bara är underull kvar och då kallas trimningen istället för en strippning. En strippning är som en startgrop för en fin trimpäls. Även om hunden ser lite naken ut för stunden får den snart nya täckhår som kan trimmas till en snygg frisyr. Tar man sin strävhåriga hund till hundfrisören ca var 3-6mån (beroende på ras) kommer den aldrig behöva strippas utan har alltid en nytt kort lager av päls under den längre pälsen som plockas bort.

Vissa strävhåriga hundar kan inte trimmas trots att det är en trimras. Det kan t.ex. bero på att hunden blivit klippt tidigare vilket gör att det oftast inte går att trimma den igen. Det finns trimhundar som trimmas på kroppen men klipps på tassar eller huvud. En äldre hund som tidigare trimmats kan börja tycka att trimningen gör ont och en hund med hudproblem eller annan sjukdom kan behöva börja klippas för att inte utsättas för onödig smärta.

Det finns raser som inte är strävhåriga men ändå trimmas på delar av kroppen, huvudet eller öronen. Här fungerar pälsen på samma sätt som en strävhårig- klipper du i pälsen förlorar den sin funktion, glans och färg. Några exempel på raser är Amerikansk cocker spaniel, Welsh springer spaniel och Cavalier King Charles spaniel. Cavalieren ska rastypiskt inte klippas eller trimmas alls men har du inte hunden till utställning rekommenderar jag att hålla pälsen kortklippt.

Jag försöker så långt det går att alltid hålla mig till att trimma och inte klippa en strävhårig hund sålänge det inte är smärtsamt för hunden.