Vardagsunderhåll och skötsel- vad du kan göra hemma

En välvårdad hund är en lycklig hund! För att ditt liv med hund och hundens liv med dig ska bli så skoj som möjligt innebär det ofta att du behöver lägga lite tid på pälsvård. Tovor och knutar i pälsen är inte bara fult utan kan även göra rejält ont för hunden. Ofta sitter de värsta tovorna i armhålor, bakom öronen och under magen och gör att huden stramar när hunden rör sig och förhindrar hundens rörelser. Tovig päls drar också åt sig smuts, speciellt i tassar, skägg och det som de flesta ägare med långhåriga hundar varit med om; bajs i rumpan. Är pälsen så tovig att den är helt igengrodd så kan hunden få problem med eksem, svamp och ohyra. Du kan märka att hunden har något av dessa problem om den ofta slickar sig, speciellt runt rumpan/könet eller på/under tassarna och kliar sig mycket eller luktar illa och surt. En tovig hund tar lång tid för hundfrisören att göra fin och det blir jobbigt för hunden då tovorna gör den öm i huden och det gör ont när de ska redas ut.

Utrustning

Så vad kan du göra för att undvika de här problemen? Först- se över hundens utrustning. Vad har hunden för sele/halsband? Är det gjort av tunna remmar eller tjockare? Är det gjort av ett material som suger åt sig fukt och blöter ner pälsen? Har det en sådan passform att det glider omkring och gör pälsen tovig? Titta igenom hundens utrustning och se om det är någonting som går att ändra till det bättre.

Hur du torkar och borstar hundens päls

När du torkar hunden efter en promenad i regn eller efter ett bad, försök att krama ur vattnet ur pälsen istället för att gnugga så blir pälsen inte lika tovig. Var noggrann med tassarna och trampdynorna när du torkar dem; svamp trivs i fuktiga, mörka miljöer. Borsta gärna din hund varje kväll men minst 2 ggr i veckan. När du borstar se till att du får med hela hårstrået från huden ut till spetsen. På vissa raser behöver man lyfta/dela pälsen för att verkligen komma ner till huden. Var försiktig så du inte skadar hundens hud med kardan, håll kardan plant mot pälsen och vinkla den varken uppåt eller neråt. När du har borstat färdigt- gå igenom pälsen med en kam för att säkerställa att där inte finns kvar några tovor. Borsta extra noga i armhålorna, under magen, i rumpan, i skägget, på benen och bakom öronen.

Om hunden inte tycker om att bli borstad

Många hundar tycker inte om att få pälsen borstad och det gör lätt att man som hundägare drar sig för att göra det. Att hunden inte vill bli borstad kan bero på flera saker som t.ex. att det gör ont, är obehagligt eller att den helt enkelt inte lärt sig att bli borstad. 

Precis som med all annan hantering är borstning något man behöver träna på med sin hund. Ta på hunden ett halsband och bjud den på godis och massor av beröm både medan du borstar och när ni är färdiga. När hunden precis varit hos hundfrisören och är tovfri är det lätt att påbörja den här träningen. Borsta hunden även när den inte är tovig, då lär den sig att det kan vara mysigt och trevligt att bli borstad.  

Ögon och öron

Ta för vana att regelbundet tvätta runt hundens ögon om de ofta rinner. Klipp bort hårstrån som petar in i ögonen, se efter där bak efter varje promenad om det fastnat avföring och kika och lukta i öronen för att se om de behöver rengöras. Visitera och palpera genom att titta och känna igenom på hundens kropp för att hitta avvikelser som t.ex. utslag, vårtor och svullnader. Gör du detta några gånger i veckan kan du snabbt hitta fästingar, hudförändringar och enkelt hålla koll på hur din hund brukar kännas och se ut.

Klor

För att få en uppfattning om när det är dags att klippa hundens klor tittar du på sporren, den klo som sitter på frambenets insida en bit upp på benet. Många hundar sliter sina klor automatiskt när de rör sig i kuperad terräng eller går mycket på asfalt men sporren slits inte eftersom den inte nuddar marken. Den blir därför lätt lång och börjar snurra runt sig själv och skapar då obehag för hunden. 

Klipps inte klorna regelbundet blir de till slut så långa att de tar i marken vilket gör ont i hundens tassar och tår och förhindrar dess naturliga rörelser. De flesta hundar behöver klippa klorna minst en gång i månaden.