Vardagsunderhåll och skötsel- vad du kan göra hemma

En välvårdad hund är en lycklig hund! För att ditt liv med hund och hundens liv med dig ska bli så skoj som möjligt innebär det ofta att du behöver lägga lite tid på pälsvård. Tovor och knutar i pälsen är inte bara fult utan kan även göra rejält ont för hunden. Ofta sitter de värsta tovorna i armhålor, bakom öronen och under magen och gör att huden stramar när hunden rör sig och förhindrar hundens rörelser. Tovig päls drar också åt sig smuts, speciellt i tassar, skägg och det som de flesta ägare med långhåriga hundar varit med om; bajs i rumpan. Är pälsen så tovig att den är helt igengrodd så kan hunden få stora problem med eksem, svamp och ohyra. Du kan märka att hunden har något av dessa problem om den ofta slickar sig, speciellt runt rumpan/könet eller på/under tassarna och kliar sig mycket eller luktar illa och surt. En tovig hund tar lång tid för hundfrisören att göra fin och det är ofta jobbigt för hunden då den är öm i huden av tovorna och det smärtar när de ska redas ut.

Så vad kan du göra för att undvika de här problemen? Först- se över hundens utrustning. Vad har hunden för sele/halsband? Är det gjort av tunna remmar eller tjockare? Är det gjort av ett material som suger åt sig fukt och blöter ner pälsen? Har den en sådan passform att den glider omkring och gör pälsen tovig? Titta igenom hundens utrustning och se om det är någonting som går att ändra till det bättre.

När du torkar hunden efter en promenad i regn eller efter ett bad, försök att krama ur vattnet ur pälsen istället för att gnugga så blir pälsen inte lika tovig. Var noggrann med tassarna och trampdynorna när du torkar dem; svamp trivs i fuktiga, mörka miljöer. Borsta gärna din hund varje kväll men minst 2 ggr i veckan. När du borstar, se till att du får med hela hårstrået från huden ut till spetsen, på vissa raser behöver man lyfta/dela pälsen för att verkligen komma ner till huden. Akta hundens hud! Var försiktig så du inte råkar riva hunden med kardan, håll kardan plant mot pälsen och vinkla den varken uppåt eller neråt. När du har borstat färdigt- gå igenom pälsen med en kam för att säkerställa att där inte finns kvar några tovor. Borsta extra noga i armhålorna, under magen, i rumpan, i skägget, på benen och bakom öronen.

Ta för vana att regelbundet tvätta runt hundens ögon om de ofta rinner, klipp bort hårstrån som petar in i ögonen, se efter där bak efter varje promenad om det fastnat avföring och kika och lukta i öronen för att se om dem behöver rengöras. Att visitera och palpera kallas det när man känner igenom och tittar på hundens kropp för att hitta avvikelser som t.ex. utslag, vårtor och svullnader. Visitera och palpera din hund varje dag eller några gånger i veckan, då kan du snabbt hitta fästingar, hudförändringar och enkelt hålla koll på hur din hund brukar kännas och se ut.