Vanliga frågor om dagis 

Här listar vi de vanligaste frågorna vi får om dagis. Om du har andra funderingar kring vår verksamhet är du alltid välkommen att kontakta oss via mail eller telefon så svarar vi gärna på frågor.

Har ni deltidsplatser? 

Efterfrågan på deltidsplatser är stor men vi har valt att endast ha heltidsplatser hos oss. Detta för att det i de flesta fall är bättre för hunden att gå heltid på dagis eftersom en hund som vistas här mer sporadiskt har svårare att komma in i gruppen och det är då lättare att det blir stökigt.

Tar ni emot löptikar och okastrerade hanhundar?

Då vi tar emot tikarna även under löpet tar vi endast emot kastrerade hanhundar (kirurgiskt eller kemiskt) på dagis. På så sätt minskar den sexuella stressen och grupperna blir lugnare. Tikar som löper skall ha löpskydd/byxa när de vistas på dagis.

Dräktiga eller digivande tikar tas ej emot på dagis (gäller hela dräktigheten).

Kan alla hundar gå på dagis?

Nej. Dagis passar inte alla individer och vissa hundar trivs inte på dagis. En hund som inte tycker om att vistas i grupp med andra hundar kommer inte må bra hos oss och mår inte hunden bra faller hela idén med hunddagis. Vi har tyvärr inte möjlighet att ha hundar i separata boxar eller gå enskilda promenader.

Vissa raser passar generellt sämre för att gå på dagis än andra. Detta betyder inte på något sätt att det är något fel med den rasen men det är viktigt att se till varje hunds unika behov. Raser och individer med mycket vakt, kamp eller vall kan t.ex. ha svårare att trivas i dagismiljön och då kan det för hundens skull vara bättre att ta hjälp av en hundrastare eller av ett dagis som har möjlighet att ha hundarna i separata boxar och där man kan gå separata promenader. Vissa raser behöver generellt störra yta omkring sig för att vara bekväm och det måste man som hundägare respektera och anpassa sig efter.  

Om en hund är stressad på dagis påverkar det även de andra hundarna negativt.

Hur lång uppsägningstid har man som kund på dagis?

Våra kontrakt löper tills vidare med en månads uppsägningstid. Säger man t.ex. upp sin plats i januari betalar man även för februari månad. 

Ger ni "syskonrabatt" för flera hundar inom samma familj?

Nej. 

Kan jag pausa min dagisplats?

Nej.  

Tar ni emot praoelever och praktikanter?

Vi tar inte emot praoelever från grundskolan, hur duktiga de än är. Istället samarbetar vi med Djurgymnasiet Stockholm och REALgymnasiet och tar emot elever som går en djurutbildning där. I mån av plats tar vi ibland emot personer som gör en längre arbetspraktik. Under en längre praktik får man lära sig våra rutiner och vårt synsätt och kan bygga relationer till våra dagishundar.

Skäller hundarna mycket på dagis?

Nej. Om hundarna skäller mycket är det definitivt något som inte är som det ska på dagis. Det är oerhört viktigt att personalen är kunnig och framförallt utbildad inom hund för att kunna sätta ihop harmoniska hundgrupper. Hundarna ska kunna slappna av och vila när de är på dagis och ingen hund ska känna sig trängd. Personalen har ansvar för att läsa av hundarna, jobba förebyggande och se till att problem inte uppstår. 

Varför har ni en mankhöjdsgräns?

Vår verksamhet är godkänd av Länsstyrelsen och vi följer deras regler för hunddagis. Vi har tillstånd att ta emot 40 hundar samtidigt på dagis och för att kunna göra det på ett säkert sätt behöver alla hundar ha tillräckligt med plats. Vi följer därför Länsstyrelsens tabeller för hur stora förvaringsutrymmen på dagis behöver vara och de går på mankhöjd mot kvadratmeter. 

Varför måste hunden vara minst 10 månader för att få gå hos er?

Vi anser att alla hundar behöver vara minst 10 månader gamla för att fysiskt och mentalt orka gå på dagis. Det finns dagis som tar emot yngre hundar än vi men vi tror på att hunden ska ha uppnått en viss mognad för att kunna må bra av sin dagisvistelse. 

Hur lång tid tar det att få en dagisplats?

Det finns inga garantier för att du kommer få en plats på dagis när du ställer dig i kön. 

Vi har ingen numrerad turordning i vår dagiskö utan vi tar in den hund som vi tror passar bäst i den hundgrupp där det blir en ledig plats. Antalet dagisplatser för hundar med en mankhöjd som överstiger 35 cm är dessvärre begränsade på grund av platsbrist vilket tyvärr kan göra att det tar lång tid att få en plats. Vi kontrollmäter alla hundar som börjar hos oss med mätsticka.