Om dagis

Alla hunddagis har olika regler och rutiner, därför är det viktigt att du läser igenom denna information noggrant.

Hägerstens Hundcenter ägs och drivs av Bodil Olsson och startades hösten 2006.
Vi finns på Vattenledningsvägen 23 i Midsommarkransen, nära både kommunikationer och fina grönområden vid bl.a. Vinterviken.

Vi har tillstånd av Länsstyrelsen att ta emot 40 hundar och dagiset är ljust, fräscht och rent. Vi är medlemmar i Sveriges Hunddagisförening, SSHF.

Inomhus på dagis

Inne på dagis bor hundarna tillsammans i boxar i väl anpassade grupper. Boxarna är inredda så likt hemmiljö som möjligt, med t.ex. soffor, fåtöljer och mysiga sovplatser.

Vi vill att miljön och hundarna ska vara lugn och harmonisk och därför låter vi generellt inte hundarna leka inomhus på dagis eftersom de då varvar upp för mycket och det kan bli stökigt. Däremot berikas hundarna med t.ex. ben, tuggleksaker och genom att de har möjlighet att t.ex. bädda i sin korg, ligga på upphöjda liggplatser eller krypa in i en koja och sova.

Om miljön på dagis är för livlig blir hunden antingen så trött att den bara vill sova hemma eller så blir den stressad. Om hunden däremot har för tråkigt får den överskottsenergi och blir orolig.

Vår filosofi

Vi jobbar med positiv förstärkning med våra dagishundar, vilket innebär att vi belönar rätt beteende och inte tror på bestraffningar för att lära hundarna att bete sig som vi vill.

Winnie rastgård

Promenader

På förmiddagarna får alla hundar komma ut på en långpromenad på 1-2 timmar och promeneras då i grupper. Vi går t.ex. till Vintervikens härliga grönområden, Årstaskogen, sjön Trekanten, på Hägerstens fina promenadvägar eller till någon av områdes fina hundrastgårdar.

Vi låter aldrig hundarna hälsa på utomstående hundar under promenaderna för att undvika smittspridning och eventuella bråk. På eftermiddagen får hundarna komma ut på kortare promenader då vi är ute ca 20 minuter och går t.ex. till den närliggande Svandammsparken.

Vissa dagar går vi till någon av de allmänna hundrastgårdarna i området med de dagishundar som tycker det är roligt att leka där. Inte heller i rastgården blandar vi våra dagishundar med utomstående hundar.

Koppel och halsband

Vi använder våra egna koppel när vi går promenader. Detta för att underlätta för personalen så alla koppel är lika långa. Då kan vi även garantera att inget koppel är på väg att gå sönder eller har en sliten hake.

Vi använder även våra egna halsband om inte hundägaren vill att vi använder hundens eget halsband eller sele. På vissa hundar använder vi VGW-sele, en ergonomisk sele som på ett mjukt sätt hjälper hunden att inte dra i kopplet.

Träning och aktivering

Hundarna tränas inte av oss på dagis, men de får ett visst mått av vardagslydnad i samband med de dagliga rutinerna, som sitt-ögonkontakt och varsågod vid utfodring och vid in- och utpassering vid grindar, samt att gå i koppel.

Ett par dagar i veckan får hundarna nosaktivering genom olika hundspel eller genom att hitta godisbitar gömda i t.ex. toarullar. De hundar som uppskattar det får prova på enkla vardagslydnadsövningar eller klickerträning.

Lunch och vila

Mitt på dagen får hundarna lunch. Vi har valt att inte låta foder ingå till våra dagishundar eftersom många hundar har känsliga magar och allergier, därför är det bättre att de äter den mat de är vana vid. De hundar som inte får mat mitt på dagen kan tycka att det är mysigt att få med sig ett par kex att knapra på medan kompisarna äter lunch.

Efter lunch är det vilostund med lugn samvaro.

Vi tycker det är viktigt att varje hund får en stunds egentid med någon i personalen varje dag för att dagis inte bara ska bli förvaring. Därför sitter vi ofta och myser med hundarna i rummen när vi inte promenerar, städar eller gör annat på dagis.

Promenad grupp

Löptik eller okastrerad hanhund?

Då vi tar emot tikarna även under löpet tar vi endast emot kastrerade hanhundar (kirurgiskt eller kemiskt) på dagis. På så sätt minskar den sexuella stressen och grupperna blir lugnare.  Tikar som löper skall ha löpskydd/byxa när de vistas på dagis.

Dräktiga eller digivande tikar tas ej emot på dagis (gäller hela dräktigheten).

Gruppbild rastgård

Deltidsplatser?

Efterfrågan på deltidsplatser är stor men vi har valt att endast ha heltidsplatser hos oss. Detta för att det i de flesta fall är bättre för hunden att gå heltid på dagis eftersom en hund som vistas här mer sporadiskt har svårare att komma in i gruppen och det är då lättare att det blir stökigt.

Praoelever och praktikanter?

Vi tar inte emot praoelever från grundskolan, hur duktiga de än är. Istället samarbetar vi med Djurgymnasiet Stockholm och tar emot elever som går en djurutbildning där. I mån av plats tar vi ibland emot personer som gör en längre arbetspraktik. Under en längre praktik får man lära sig våra rutiner och vårt synsätt och kan bygga relationer till våra dagishundar. 

När din hund börjar på dagis hos oss

När din hund börjat på dagis finns det några rekommendationer från vår sida:

  • Var restriktiv med hälsande på utomstående hundar då hundarna lättare drar på sig baciller utanför hundgruppen än inom (sjuk hund skickas omedelbart hem från dagis).
  • När du lämnar din hund på dagis är det viktigt att du är käck och glad och inte visar hunden om du är orolig för att lämna den. Om du ömkar och tycker synd om hunden förstärker det bara hundens känsla av att det är otäckt att bli lämnad och det kan göra att hunden får svårt att slappna av och vänja sig vid dagis. Det bästa är att du bara lämnar hunden och går för att inte dra ut på lämnandet och göra hunden orolig. Vill du prata med någon i personalen så gör istället det när du hämtar hunden på eftermiddagen, eller slå oss en signal på dagen. Detsamma gäller när du hämtar din hund på eftermiddagen; hälsa lugnt på hunden. Hunden ska inte uppleva att dagisvistelsen varit något obehagligt!

Hämtning och lämning

På morgonen möter vi dig i hallen och tar emot din hund. Vid hemgång hämtar vi hunden åt dig medan du väntar vid grinden i hallen så de andra hundarna inte störs utan kan fortsätta sin vila.

Vi tar endast in en kund/hund i taget i hallen så ibland kan det bli några minuters väntetid men vi hoppas på förståelse för det eftersom det är för hundarnas bästa.

Hunden ska alltid vara ordentligt rastad på morgonen när den kommer till dagis.

Inskolning

Hundar som behöver dagisplats tas först in på 5 provdagar (1 vecka) då vi avgör om hunden fungerar i hundgruppen och om vi tror att den kommer trivas på dagis. Om problem skulle dyka upp därefter har såväl dagiset som hundägaren rätt att säga upp dagisplatsen.

Om vi under invänjningen märker att hunden inte trivs kan det hända att dagis inte är bästa lösningen för just din hund, alternativt att den skulle trivas bättre på ett annat dagis med annorlunda rutiner. Vi är mycket noga med att hundarna ska trivas hos oss, annars faller hela idén med hunddagis. Under invänjningsveckan lär sig hunden att vistas hos oss, att gå in på dagis, att vara med sina hundkompisar, att promenera i grupp osv. Allt sker successivt med personalens stöd. Vi startar med ett par timmar om dagen och om allt går bra så är hunden hos oss en hel dag i slutet av första veckan. I vissa fall kan det behövas två invänjningsveckor. Skulle något inte fungera försöker vi lösa situationen men går det inte får hunden sluta igen. Hos oss står hundarnas behov i centrum.

Under invänjningen tar vi ut en avgift på 175 kr/dag som erlägges i förskott veckovis. Första invänjningsdagen får hundägaren kontrakt i 2 ex att läsa och fylla i. Dessa skrivs sedan under av båda parter och återlämnas snarast.

Ta gärna med en filt till hunden som luktar ”hemma”, det kan underlätta invänjningen.

Bra att tänka på

Det är mycket viktigt att tänka på att din hund även behöver psykisk stimulans i form av nosarbete, problemlösning, inlärning m.m. Många hundars behov av aktivering och motion blir inte på långa vägar tillgodosett av den koppelmotion vi ger dem.

Ett hunddagis kan aldrig ersätta den nära kontakten mellan ägare och hund utan tillser främst att hundarna blir rastade och får sällskap. Det är inte heller vår uppgift att vardagsträna hunden, vi ska istället ge hunden en så behaglig vistelse som möjligt under de timmar på dagen som hundägaren är på jobbet.

För oss på Hägerstens Hundcenter är det viktigt att alla hundar trivs och mår bra. Dagis skall inte vara förvaring utan det ska vara roligt för hundarna att komma hit och det ska kännas tryggt för dig som ägare att lämna din vän hos oss.